Vorige
Volgende

Zorgverlening door mondhygiënisten

De mondhygiënist richt zich vooral op de preventieve mondzorg, waaronder het voorkomen van cariës en tandvlees­aandoeningen.

Hieronder valt het screenen op afwijkingen, het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandelplan binnen het eigen deskundigheidsgebied. De behandeling bestaat onder meer uit het instrueren van de juiste mondverzorging, het geven van voorlichting over gebitsaandoeningen en juiste voedingsgewoonten en het verwijderen van plaque en tandsteen. Voor zover bevoegd, kunnen mondhygiënisten in opdracht van de tandarts ook primaire cariës behandelen.
Voor meer informatie over het werkterrein van mondhygiënisten zie de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM).

Verwijzing
In 2018 verwijst 90% van de tandartsen naar eigen zeggen patiënten naar een mondhygiënist. Daarbij kan het gaan om een incidentele, maar ook om een doorlopende’ verwijzing van de patiënt. Verder kan het gaan om verwijzing naar een mondhygiënist binnen de eigen praktijk, maar ook naar een mondhygiënist inde praktijk van een collega of zelfstandig gevestigd. In 2018 is aan tandartsen met een eigen praktijk gevraagd of en hoe vaak zij patiënten verwijzen naar een mondhygiënist. Zie voor de uitkomsten van dit onderzoek Samenwerking met de mondhygiënist.