Vorige
Volgende

Tandartsspecialist: orthodontist

De specialisatie dento-maxillaire orthopedie, kortweg orthodontie, volgt op de opleiding tot tandarts. Orthodontisten houden zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden en kiezen in de kaken. Zij werken in (eigen) praktijken en behandelen eveneens op verwijzing van de tandarts. Zij begeleiden vooral de groei en ontwikkeling van het tand-kaakstelsel bij kinderen. Maar ook bij volwassenen wordt tand- en kaakregulatie gedaan. In ernstige gevallen kan operatief ingrijpen (samen met de MKA-­chirurg) onderdeel van de behandeling zijn.

Per januari 2018 omvat de actieve beroepsgroep van orthodontisten (degenen van 64 jaar of jonger met een woon- en/of werkadres in Nederland) 326 personen. De grafiek en de tabel tonen respectievelijk de verdeling naar leeftijd en die naar sekse en leeftijd. Net als onder tandartsen, neemt onder orthodontisten het percentage vrouwen toe. Per januari 2018 zijn in totaal 22 orthodontisten in opleiding (9 mannen en 13 vrouwen).

Zie voor de ontwikkeling van het aantal orthodontisten de bijdrage Aantal tandartsspecialisten in Nederland in het Nederlands tandartsenblad (Nt).
En voor een analyse van de ‘orthodontist-ratio’ (in 2015) de bijdrage Inwoners per orthodontist.
Verder is in 2014 aan tandartsen met een eigen praktijk gevraagd of en zo ja hoe vaak zij patiënten verwijzen naar tandartsspecialisten. Zie voor de uitkomsten hiervan Tandartsspecialisten.

info
Taartdiagram

Voor de specifieke waarden, gaat u met de muis over de delen van het diagram. Door op de legenda bij het diagram te klikken, kunt u desgewenst bepaalde categorieën uitschakelen.
De waarden van de overige categorieën worden dan weergegeven in relatie tot elkaar.
Leeftijd van orthodontisten in Nederland, per januari 2018

Bron: KNMT

Sekse van orthodontisten in Nederland naar leeftijd, per januari 2018
mannenvrouwentotaaln
39 jaar of jonger49%51%28%92
40 - 54 jaar54%46%42%138
55 - 64 jaar72%28%30%96
58%42%100%326

Bron: KNMT